14 Haziran 2015 Pazar

ETLİ GİRİT KABAĞI DOLMASI

     Girit kabağı, kıbrıs kabağı, yayla kabağı, top kabak yada tombik kabak isimleriyle bilinir. Bu kabaklar hem lezzetleri, hemde sevimli görüntüsüyle iştah açıcı bir kabak türüdür. En sevdiğim dolma çeşitlerinin başında girit kabağı dolması gelince, bende fotograflayıp, paylaşmak istedim :)
     Bana bu yemeği en ince ayrıntısına kadar öğreten canım annem Türkiş Sultandır. Yemek yapmayı sevmemin genleri annemden geliyor. Mutfağı çok seven bir annenin, mutfağı çok seven bir kızı olarak etli girit dolması tarifini sunarım :)


    Malzemeler

  • 10 adet girit kabağı
  • 500gr. kıyma
  • 1 adet soğan 
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yarım demet dereotu
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı ( yarısı harcın içine, diğer yarısı dolmayı pişirirken üzerine dökülücek)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 buçuk çay bardağı ılık su

  Yapılışı
   Etli girit kabak dolması tarifinin yapım aşamasının, daha anlaşılabilir olması için her aşamayı fotografladım ve numaralandırdım. Anlatırken numaralar üzerinden tarifi detaylandıracağım.
  1. Kabaklar yıkanır. Kabakların dibi incecik kesilir.
  2. Kabakların başı, yani sapı kesilir. Çay kaşığı yardımı ile içi dikkatlice oyulur. Kabak oyacağı ile oyabilirsiniz. Ben annemden bana kalan alışkanlıkla, çay kaşığı kullanarak kabakları oyuyorum :)
  3. Bir kaba yemeklik doğranan soğanlar, 1 tatlı kaşığı tuz ile ovulur. (Bunun sebebi soğanın diri kalmaması ve suyunun çıkarak soğanın lezzetinin daha belirgin olması içindir.) Daha sonra ince kıyılmış dereotu, kıyma, pirinç, karabiber ve yarım çay bardağı ayçiçek yağı ilave edilip, harmanlanır.
  4. Hazırladığımız iç harcı, kabakların içlerine doldurulur. 1 adet soğanı ikiye bölün. Soğan kabuklarını ayırın. Soğanın en dışındaki kabukların içine hazırladığımız harçtan koyun. Soğanın daha küçük olan kabuklarını da, üzerine kapayarak kapak yapın. (Annem ne zaman girit kabağı dolması yapsa, muhakkak bu dolmaların yanına soğanda doldurur. Böyle daha lezzetli olacağını ve sunarken tabakta daha güzel duracağını söyler. Bende annemi dinlerim :)
  5. Tencereye dizilen kabak ve soğanlara, 2 buçuk çay bardağı ılık su ilave edilir. Kabakların üzerine de yarım çay bardağı ayçiçek yağı gezdirilir. 1 adet et bulyon bir kaç parçaya böldükten sonra tenceredeki suyun içine bırakılır. Tencerenin kapağı kapatılır. 20 dk. pişirilir. Gerekli görürsek kontrollü bir biçimde dolmaları pişirmeye devam ederiz. Dolmanın pişme durumu istediğimiz kıvamı alınca (ne az, ne de çok pişmiş olacak) dolmamız sunuma hazırdır.
          Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder