25 Şubat 2015 Çarşamba

ANTİBİYOTİK ETKİSİNDE TAVUK ÇORBASI


       Bu sene kar yağmasıyla beraber kışı daha bir hisseder olduk. Uzun zamandır İstanbul'a böylesi bir kar yağmamıştı. Tabi bu kar durumu kimine cefa, kimine sefa oldu. Kış mevsimi grip ve soğuk algınlığına bağlı hastalıklara yakalanma riskini de beraberinde getiriyor.
        Özellikle böyle hastalık durumlarında, canımız hiç birşey yemek istemez ve hafif mide bulantısı da beraberinde varsa, vay halimize...Tam da bu durumda bol limonlu, karabiberli tavuk çorbası dertlere derman olur...
        Hafif geçirdiğimiz soğuk algınlıklarında annemizin yaptığı meşhur limonlu, karabiberli "tavuk çorbası" ve olmazsa olmaz "ıhlamur çayı" ile kendimizi daha iyi hisseder ve kısa süre de toparlanırız.
        Canım annem (Türkiş Sultan) bu çorbaya "tavuk çorbası" demez, "hasta çorbası" der :) Bende onun bu "hasta çorbasına" uzun süreden beri müdavimi olduğum bir restaurantın, çok beğenerek yediğim tavuk çorbasından eklemeler yaparak daha da zenginleştirdim.
         Bundan mütevellit canım annem Türkiş Sultanımın "HASTA ÇORBASI" benim de içine eklediklerimle zenginleşerek "ANTİBİYOTİK ETKİSİNDE TAVUK ÇORBASI" adını aldı :)
         Yalnız bu çorbayı sadece hastalandığımız zamanlarda yapıp, içmek büyük haksızlık olur. Bu çorbayı davet sofralarımda yaptığım gibi, eşiminde sıklıkla yemek istediği çok lezzetli bir çorbadır. Sofranızda bu çorbaya sıklıkla yer vermenizi tavsiye ederim.



           Malzemeler
  • 1 adet tavuk göğüsü
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • Yarım çay bardağı yıldız şehriye
  • 5-6 dal maydanoz 
  • Yarım limon
  • 2 tutam karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
          Soğanı rendeliyoruz. (Küçük küpler halinde de doğrayabilirsiniz. Ben çorbanın içinde yüzen soğan taneleri görmekten hoşlanmıyorum.O yüzden rendelemeyi tercih ediyorum.) Yeşil biberi uzunlamasına ortadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince doğruyoruz. 2 yemek kaşığı sıvı yağda soğanlarla beraber biberleri kavurmaya başlıyoruz. Küçük parçalar halinde kestiğimiz  tavuk gögüsünü de ekliyoruz.1,5 lt kadar sıcak suyu ilave ederek 15 dk. kaynatıyoruz. İçine yıldız şehriyeleri ilave ettikten sonra 10 dk. daha kaynatıyoruz. Domatesin kabuklarını soyuyoruz. Domatesi ikiye bölüp çekirdek kısmını çıkarıyoruz. (Dometesin kabuğunu soymazsak, domates sıcak suya atıldıktan sonra kabuklarından ayrılıyor ve çorbada böyle bir görüntüyü hiç sevmiyorum. Domates çekirdeklerini ayırmamızın sebebi de çorbanın yine görünümü ve rengini değiştirmemesi için kullanmıyorum.) Küçük küpler halinde doğruyoruz ve çorbanın içine ilave ediyoruz. En son 5-6 dal kadar maydanozu saplarından ayırarak sadece yapraklarını ince ince doğrayıp çorbaya ekliyoruz. Yarım limonun suyunu , 2 tutam karabiberi ve tuzu da ilave edip, 5 dakika daha kaynatıyoruz. Çorbamız servise hazırdır.
          Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun...



         
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder