23 Mart 2016 Çarşamba

MR. MATHEMATICS CİHANGİR :) (2 YAŞ İKİNCİ DİL ÖĞRENİMİ)

     Oğlumla ilgili gözlemlediğim bir tecrübemi aktarmak istedim. 2 yaşından itibaren ikinci dil öğrenimi...Henüz kendi dilini tam anlamıyla konuşamayan çocuğa ikinci dil öğretilebilir mi? Bilimsel olarak okuduğum, araştırdığım bir çok yazıda 3-4 dil birden öğretilebileceğinden bile bahsediyor :) Çünkü 2 yaşından itibaren beyin gelişiminin ikinci bir dil öğrenmede zorlanmadığını ve çocuğun bunları çok rahat ayırtedebildiğinden bahsediliyor. Bunları okumama sebep olanda  2,5 yaşında olan oğlum Cihangir'in son dönemdeki davranışları oldu.
     Gün içinde Cihangir youtube kanalıyla çeşitli çizgi filmler izliyor. Bu çizgi filmlerden biriside sayıları öğreten türlerden biriydi. Cihangir ingilizce sayıları sadece ezbere saymadığını 10 rakamını gördüğünde "ten" diye telaffuz ettiğine şahit olunca, biraz bu konunun üstüne düşmeye karar verdik. Eşimle Cihangir'e her fırsatta parmaklarımızla yada oyuncaklarla sayıları ingilizce ve türkçe telaffuz edip gösterdik. Yalnız birşeyi öğretirken öncelik her zaman eğlence ve keyifli vakit geçirmek olduğunu unutmamak gerekiyor. Her çocuk gibi Cihangir de, oyun gibi gördüğü herşeyi çok kolay kapıp, öğreniyor :)
       İkinci dil öğrenirken ana dilde olduğu gibi önce kelimeler, sonra basit kısa cümlelerle devam etmek gerekiyor...Biz sayılarla başladık. Daha doğrusu Cihangir kendisi başladı :) Bizde bunu devam ettirmeye karar verdik. Cihangir'in sayıları tanıyıp, ingilizce söylediği videoyuda seyirlerinize sunarım. Herkese bebekleri ile birlikte keyifli, eğlenceli ve bol oyunlu günler dilerim :)
       

2 yorum:

  1. Ah ah bir ingilizce öğretmeni olarak bu konuda çok yaralıyım. Ben aynı şeyi savunup kızıma ingilizce de öğretmeye başlayınca inşaat mühendisi kayınbiraderim de dahil önce türkçe öğrensin onu sonra öğrenir diye o kadar yordularki beni. Çok kızıyorum onlara. Şimdi kendi kızını prensesler gibi yetiştiriyor. Bendeki hatalarını kendi evladında yapmıyor. O zaman beni niye yordunuz. Allahtan akıllı kızım var da dil kursları eşliğinde ve ara ara ben de yardımcı olup ingilizcesini baya iyi yaptık. Ama daha iyi bir pratiği olabilirdi. Çok yaralıyım çok. Siz yılmayın sakın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. istediğiniz yaşta başlayamamış olsanız bile ingilizce öğretmeni olmanız, gerekli pratiği ve telafiyi en doğru şekilde yaptığınızdan iyi bir ingilizceye eminim sahiptir kızınız. O yüzden hiç üzülmeye gerek yok. Cihangir için ingilizce öğrenmek oyun tadında olduğu için zor olmuyor. Önce türkçe sonra ingilizce öğrensin diyen yok şimdilik :) Olsada etrafa kapılarımı kapadım buradan da duyurayım o zaman :) Benden size kucak dolusu sevgiler...

      Sil